Ez meg az

Minden ami hasznos és kevésbé

ASCII kódtába - kettes számrendszer átírások

2024. február 19. 13:44 - moo_

Az ASCII egy mozaikszó: az American Standard Code for Information Interchange kezdőbetűiből (jelentése kb.: szabványos amerikai kód információcserére). A kód jelkészlete az angol abc betűit, számokat, írásjeleket és vezérlő kódokat tartalmazza.[1] Az ASCII jelkészlet 128 különböző szövegkaraktert 0..127 előjel nélküli egész számokra képez le. ASCII-kódolást alkalmaznak a szövegszerkesztő programok (például a Jegyzettömb) is.

Nyolc bit segítségével 256-féle különböző állapot (és ennek megfelelő karakter) tárolható és különböztethető meg, így kézenfekvő volt az ASCII-jelkészlet bővítése.  Mivel az ASCII-jelkészletben csak az alsó 127 helyen lévő karakterek kódolása kötött, számos más kibővített ASCII-kód jelent meg a különböző nyelvek támogatására.

Az informatikai eszközök az emberi kommunikációra használatos betűket digitális formában tudják csak tárolni és megjeleníteni. Például egy számítógép az összes digitálisan megjeleníthető karaktert (a kis- és nagybetűket, írásjeleket, valamint az egyéb speciális jeleket is) számok formájában tudja csak tárolni és egymástól megkülönböztetni. Egy számítógép mindent bináris számokként ábrázol, így a karaktereket szintén bináris értékekként ábrázolják.

MAGYAR KARAKTERKÉSZLETŰ ASCII KÓDTÁBLA

GYakorlat:

A megadott szót karaktereinek írd fel az ASCII kódját, majd váltsd át kettes számrendszerbe a számológép segítségével. (DEC-BIN)

PÉLDA!
Zöld :
Z: 90 = 1011010
ö: 246 = 11110110
l: 108 = 1101100
d: 100 = 1100100

Írd le a füzetedbe a SárgA  ASCII kódját és kettes számrendszerbeli alakját!

Szólj hozzá!
Címkék: 6a bináris

A bejegyzés trackback címe:

https://feketeimre.blog.hu/api/trackback/id/tr718329153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása